Kraj beze stínu

Facebook Instagram

XXIX. ročník

Neděle 14. 06. 2015 v 16:00

Obilí, plodina, bez které si jen málokdo z nás dokáže život představit. Tak obyčejné a přece pro lidi tak důležité. Obilí člověka pevně spojilo se zemí a je s ním spojena nejstarší lidská činnost - obdělávání půdy.
Pěstování, zpracování obilí a zvyky s tím spojené nás inspirovaly ke vzniku tohoto pořadu, v němž se představí soubory Hanáckého Slovácka či soubory, které tento region zpracovávají. Závan sousedního Podluží vnese do programu SK Hrozen z Velkých Bílovic, který funguje ve spojení s FK Pohárek z Týnce.
Po uvítání jara zasejeme, postaráme se o to, aby nám oblí pěkně vyrostlo, a sklidíme. Děti nám připomenou, co všechno na poli pěstujeme, a také nezapomenou po strništích vypustit husy na pastvu. Nějakou neplechu vyedou ještě ve stodole, ale to je už dospělí vyženou, protože svezou snopy a jepotřeba vymlátit. Pak s obilím do mlýna a za chvíli ucítíme vůni čerstvě upečeného chleba. Nejen chlebem živ je člověk: Težká práce, která nás provází cestou ke krajíci chleba, se musí zapít dobrým pivem. Když je obilí sklizené, chléb napečený a pivo uvařené, tak už nezbývá než se veselit při dožaté nebo též haldamáši, jak bývalo ukončení žní v našem kraji též nazývvané.

Účinkují:
Žižkovjánek mladší (Moravský Žižkov) 
Slovácký krúžek Hrozen  (Velké Bílovice) FK Pohárek (Týnec) 
Dětské soubory: Polehrádek (Boleradice), Nenkovjánek (Nenkovice), Hanýsek (Šakvice)
Národopisný spolek Pálava a Pálavští senioři.
Jako doprovodné muziky hrály CM sourozenců Osičkových z Velkých Bílovic, CM Šohaj a CM Píšťalenka.

Průvodní slovo: Kateřina Kovaříková

Autoři scénáře: Kristýna Vlasáková, Drahomíra Novotná, Libor Petráš


Ornament



< Předchozí program Následující program >